نوع مقاله : علمی- پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور
2 دانشیار، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور
3 استاد، دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی همدان
4 دانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
5 استاد، دانشکده محیطزیست و منابع طبیعی، دانشگاه ایالتی اوهایو، آمریکا
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Regarding the importance of Zagros forest ecosystems and the recent wildfires, interaction between fire severity and soil properties and macrofauna was investigated in this study. For this purpose three burning severity levels including: low (occurred at forest floor or outside oak sprout clumps), moderate and high severity (occurred inside the oak sprout clumps) were considered and compared respectively to control plots inside and outside the oak sprout clumps. Fifteen 0.5 × 0.5× 0.2 m. sample plots were randomly selected for each above-mentioned treatment along transects in the both burned and control blocks. Sampling was performed for two times, including 13 months (autumn) and 20 months (spring) after fire. Soil macrofauna were hand sorted and classified after their determination. Results indicated that low burning level changed neither the soil properties nor the macrofauna total number, whereas high burning level changed significantly both the macrofauna total number and the soil properties. Presence of earthworm and silverfish was positively correlated to litter thickness, soil organic carbon, nitrogen and moisture, based on canonical correspondence analysis (CCA), whereas elimination of earthworm and silverfish was positively correlated to decrease of the soil and litter properties at moderate and high burning levels.
کلیدواژهها [English]
فصلنامة علمی - پژوهشی تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
جلد 21 شمارة 4، صفحة 741-729، (1392)
اثر شدت آتشسوزی بر ماکروفون خاک در جنگلهای شاخهزاد بلوط ایرانی
مرتضی پوررضا1، سید محسن حسینی2*، علی اکبر صفری سنجانی3، محمد متینیزاده4 و وارن دیک5
1- دانشجوی دکتری، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور
2*-نویسنده مسؤل، دانشیار، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور. پستالکترونیک: Hosseini@modares.ac.ir
3- استاد، دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی همدان
4- دانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
5- استاد، دانشکده محیطزیست و منابع طبیعی، دانشگاه ایالتی اوهایو، آمریکا
تاریخ دریافت: 9/9/91 تاریخ پذیرش: 1/5/92
چکیده
در این پژوهش با نگرش به ارزش اکوسیستمهای جنگلی زاگرس و آتشسوزیهای اخیر، برهمکنش شدت آتشسوزی، ویژگیهای خاکی و ماکروفون خاک بررسی شد. برای این منظور سه شدت آتشسوزی: سوختگی ضعیف مربوط به کف جنگل (بیرون جستگروهها)، سوختگی میانه و شدید در درون جستگروهها در نظر گرفته و بهترتیب با کف جنگل (بیرون از جست گروهها) و درون جستگروهها در جایگاه آتشسوزی نشده سنجش شد. برای هریک از تیمارهای گفته شده 15 نمونه 50×50 و ژرفای 20 سانتیمتر به روش تصادفی و در راستای ترانسکتهایی در دو جایگاه آتشسوزی شده و آتشسوزی نشده پیاده شد. ماکروفون خاک به روش دستی جدا و پس از شناسایی، گروهبندی شدند. نمونهبرداری از ماکروفون خاک در دو زمان شامل 13 ماه (پاییز) و 20 ماه (بهار) پس از آتشسوزی انجام شد. یافتهها نشان داد که در آتشسوزی ضعیف نه تعداد کل ماکروفون خاک تغییر معنیداری داشت و نه ویژگیهای مورد بررسی خاک ولی در سوختگی شدید کاهش معنیداری در ماکروفون خاک دیده شد و ویژگیهای خاک نیز تغییر معنیداری داشت. یافتههای آنالیز متعارفی تطبیقی (CCA) نشان داد که کرم خاکی و ماهی نقرهای با فاکتورهای ژرفای لاشبرگ، کربن آلی، نیتروژن و رطوبت خاک همبستگی مثبتی دارد. در سوختگی میانه و شدید نابود شدن کرم خاکی و ماهی نقرهای با کاهش فاکتورهای بالا همراه بود که در اثر سوختگی ایجاد شده بود.
واژههای کلیدی: جستگروه، آنالیز متعارف تطبیقی، کرم خاکی، ماهی نقرهای، کربن آلی
مقدمه
آتش یک پدیده جهانی است (González-Pérez et al., 2004; Bowman et al., 2009) که از مؤثرترین فاکتورهای دگرگونی در اکوسیستمهای خاکی کره زمین بشمار میرود (Lavorel et al., 2007). پایش اثر آتش در اکوسیستمهای جنگلی بیشتر درباره پوشش گیاهی بوده و به همین دلیل اثر آتش بر ماکروفون خاک ناشناخته مانده است و آگاهی چندانی درباره دگرگونی جمعیت و کارکرد آنها بعد از آتش وجود ندارد (Sileshi & Mafongoya, 2006; Rousseau et al., 2010). این شکاف اطلاعاتی از ارزش ویژهای برخوردار است، زیرا بیمهرگان خاک در گامهای تجزیه، گیاهخواری، گرده افشانی و فراهم کردن پیوند رژیمهای غذایی بین سطوح گوناگون تغذیهای نقش کلیدی دارند (Underwood & Quinn, 2010 Lal, 1988; Hölldobler & Wilson, 1990;). همچنین بیمهرگان خاک در گروههای کارکردی بر پایه رژیم غذاییشان جای میگیرند که میتوانند اطلاعات بسیار ارزشمندی از کارکرد اکوسیستم به ما بدهند که به دست آوردن این اطلاعات به طور مستقیم بسیار دشوار است. این اطلاعات برای بررسی چگونگی زیستگاه با توجه به ویژگیهای زیست محیطی آن بعد از آتشسوزی بسیار با ارزش است (Uetz, 1979; McIver et al., 1992).
ماکروفون خاک یکی از آشکارترین مؤلفههای تنوع زیستی در بیشتر اکوسیستمها هستند که ارگانیسمهای بزرگتر از دو میلیمتر را دربر میگیرد و جمعیت آنها وابستگی زیادی به شیوه مدیریتی اکوسیستم دارد (Callaham et al., 2003; Lavelle et al.,2003; Ayuke et al., 2009). با نگرش به گوناگونی بسیار زیاد ماکروفون خاک از یک سو و ناشناخته بودن برخی از این گروهها از سوی دیگر، بیشتر آنها در چهارچوب گروههای شناخته شدهتری مانند: عنکبوتها، مورچهها، کرمهای خاکی، موریانهها، سوسکها، صدپایان، هزارپایان، حلزونها و لیسهها (Brown et al., 2001) بررسی میشوند که جایگاه ویژهای در شاخه بندپایان حشرات دارند (Tabadakani, 2009; Safar- Sinegani, 2011).
ماکروفونهای خاک با نگرش به توان جابجاییشان میتوانند در برابر آتش فرار کرده یا به لایههای زیرین خاک بروند و اثر آتش و دود را به کمترین اندازه برسانند (Kalisz & Powell, 2000; Wikars & Schimmel, 2001; Dress & Boerner, 2004). آتش میتواند ماکروفون خاک را مستقیم از راه گرمای پدید آمده یا غیرمستقیم با دگرگونی در فاکتورهای خاکی و شرایط محیطی، دگرگون سازد (James, 1982 ;Bogorodskaya et al., 2010)، بنابراین پاسخ ماکروفون خاک به آتش میتواند بیدرنگ و کوتاهمدت و یا کند و بلندمدت باشد (Abbott, 2003; Underwood & Quinn., 2010). از سوی دیگر شدت آتشسوزی (Fire severity) که نشاندهنده اندازه اثر آتش بر اکوسیستم است (Keeley, 2009) میتواند ناهمسان باشد که با نگرش به ژرفای اثر آن پیامدهای گوناگونی بر ماکروفون خاک دارد (Neary et al., 1999).
اثر مستقیم فاکتورهای محیطی ایجاد شده پس از آتشسوزی بر روی ماکروفون خاک خیلی روشن نبوده و گزارشهای گوناگونی وجود دارد که برخی از آنها این اثر را بر روی جمعیت ماکروفون خاک مثبت (Villa-Castillo & Wagner, 2002) و برخی دیگر منفی (Apigian et al., 2006) و برخی نیز وابسته به زمان پس از آتشسوزی دانستهاند (Barker et al., 2004). پژوهش (2010)Underwood & Quinn در بررسی اثر آتشسوزی تجویزی (سوختگی ضعیف) بر مورچهها و عنکبوتها در زمینهای جنگلی بلوط (Quercus duglasii) کالیفرنیا نشان داد که جمعیت عنکبوتها بیدرنگ پس از آتش تا پیش از ماه دوم کاهش چشمگیری نشان نداد ولی با گذشت زمان پس از آتشسوزی جمعیت آنها کاهش یافت. پژوهش دیگری در جنگلهای Mimbo در زامبیا نشان داد که آتش جمعیت ماکروفون خاک را به طور مستقیم از راه کشتن آنها یا غیرمستقیم از راه تأثیر بر اندازه مواد غذایی، کاهش میدهد (Sileshi & Mafongoya, 2006). اگرچه (2006)Ferrenberg et al گزارش کردند که آتشسوزی تجویزی (سوختگی ضعیف) بندپایان خاک را افزایش دادهاست. در پژوهشی در بررسی برهمکنش اثر آتش بر ماکروفون خاک و فاکتورهای محیطی نشان داده شد که دگرگونی در ماکروفون خاک بستگی به دگرگونی فاکتورهای خاک دارد که به گونه چشمگیری در اثر آتشسوزی دگرگون شده است (García-Domínguez et al., 2010).
جنگلهای زاگرس رویشگاه ویژهای برای گونههای بلوط در ایران بشمار میرود. گونه اصلی این جنگلها بلوط ایرانی (Q. brantii) بوده که به دلیل برشهای پیدرپی، در بیشتر جاها به فرم رویشی شاخهزاد دیده میشود (Sagheb-Talebi et al., 2004). به گونهای که هر درخت دارای جستهای فراوانی است و جنگل به سیمای لکههایی از این جستگروهها دیده میشود. بیرون از خرد زیستگاه جستگروهها یا همان کف جنگل، بیشتر دارای پوشش علفی است ولی خرد زیستگاه درون جستگروهها به دلیل انباشت لاشبرگ و همچنین وجود جستهای فراوان دارای مواد آلی (بار مواد سوختی) بیشتری است. در مورد جنگلهای زاگرس تاکنون نه تنها اثر آتش بر ماکروفون خاک گزارش نشده است، بلکه هیچ گزارشی نیز در مورد جمعیت ماکروفون جنگلهای زاگرس دیده نشده است. این در حالیست که در ایران پیشینه پژوهش بسیار کمی در مورد جمعیت ماکروفون خاک وجود دارد (Sayad et al., 2010; Gholami et al., 2011). هدف از این پژوهش شناسایی پیوند میان برخی ویژگیهای خاکی و ماکروفون خاک در شدتهای گوناگون آتشسوزی است. شناسایی پیوند ماکروفون خاک با فاکتورهای خاکی پس از آتشسوزی میتواند به درک بهتر و فراگیرتر اثرات مستقیم و غیرمستقیم آتش کمک نماید (Burrows, 2008).
مواد و روشها
جایگاه پژوهش از جنگلهای شهرستان روانسر در استان کرمانشاه بشمار میرود که دارای مختصات جغرافیایی"02 '31 º46 طول شرقی و "50 '51 º34 عرض شمالی است. این جایگاه در نیمه نخست مهرماه سال 1389در آتش سوخت و مساحت 25 هکتار آن برای این پژوهش برگزیده شد. با نگرش به اینکه دادههای پیش از آتشسوزی در دسترس نبود، جایگاه آتشسوزی نشدهای در همسایگی جایگاه آتشسوزی شده و با مساحت یکسان برای پایه سنجش اثر آتشسوزی برگزیده شد. جایگاه آتشسوزی شده و آتشسوزی نشده در همسایگی هم و با شیب، جهت (شمال شرقی) و دامنه ارتفاعی (1700 تا 1820 متر از سطح دریا) و پوشش گیاهی مشابهی هستند که بیش از 90 درصد آن از درختان شاخهزاد بلوط ایرانی هستند. نوع آتشسوزی در جنگلهای زاگرس (به علت فاصله درختان از هم) بیشتر به صورت سطحی و تنهای میباشد (Pourreza et al., 2009). شدت آتشسوزی با نگرش به اندازه خاکستر برجای مانده بر خاک و مرگ و میر درختان تعیین شد. به دیگر سخن هرچه اندازه ماده سوخته شده برجای مانده و مرگ و میر درختان بیشتر بود، استقرار پوشش گیاهی کمتر بود، و شدت آتشسوزی بیشتر در نظر گرفته شد (Certini, 2005). شدت آتشسوزی (Fire severity) در درون جستگروهها با نگرش به پوشش گیاهی کف و مرگ و میر جستها به دو طبقه شدید و میانه تقسیم شد. آتشسوزی ضعیف نیز مربوط به کف جنگل (بیرون از خرد زیستگاه جستگروهها) و فقط دارای پوشش علفی بود. باید گفته شود که وجود سوختگی شدید و میانه در درون جستگروهها به دلیل زیاد بودن مواد سوختی (لاشبرگ، جستهای چوبی) میباشد. به همین دلیل، سوختگی در سه گروه شدید، میانه و ضعیف در نظر گرفته شد.
نمونهبرداری
از هر یک از تیمارهای گفته شده در بالا یعنی شدتهای گوناگون سوختگی (ضعیف، میانه و شدید) و بدون سوختگی (درون و بیرون از جستگروهها) 15 نمونه خاک با ابعاد 50×50 و ژرفای 20 سانتیمتر و بر رویهمرفته 75 نمونه (5×15) برداشت شد. به این منظور پنج ترانسکت در امتداد شیب در هر دو جایگاه آتشسوزی شده و آتشسوزی نشده پیاده شد و تیمارهای مورد نظر به شیوه تصادفی در راستای این ترانسکتها برداشت شدند (شکل1). ماکروفون خاک به روش دستی (Hand sorting) از خاک جدا شده و در لولههای ویژه دارای الکل جای داده شد و برای شناسایی به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه برده شد. همزمان با جداسازی، گروه اکولوژیک کرمهای خاکی بر پایه جدول Bouche دستهبندی شد (Edwards & Bohlen, 1996). کرمهای خاکی دارای سه گروه اکولوژیک هستند: 1) اپیژییک (Epigeic) که دارای اندازه کوچک هستند و در لایه سطحی خاک بوده و تنها از لاشبرگ تغذیه میکنند، 2) آنسیک (Anecic) که دارای اندازه بزرگ هستند و در لایه سطحی و بیشتر در کانالهای عمودی خاک هستند و از لاشبرگ و خاک تغذیه میکنند، 3) اندوژییک (Endogeic) دارای اندازه میانه هستند و در کانالهای افقی در 10 تا 15 سانتیمتری سطح خاک هستند و از لایه معدنی خاک که دارای مواد آلی نیز هستند تغذیه میکنند (Edwards and Bohlen, 1996). نمونهبرداری در دو زمان 13 ماه (پاییز1390) و 20 ماه (بهار 1391) پس از آتشسوزی انجام شد که در این دو فصل، جانوران خاک فعالیت بیشتری دارند.
شکل1- طرح نمونهبرداری از شدتهای گوناگون آتشسوزی در دو جایگاه آتشسوزی شده و نشده
اندازهگیری ویژگیهای خاک
رطوبت خاک با خشک کردن نمونههای خاک به روش وزنی (Gardner, 1986) اندازهگیری شد.ازت کل خاک با مقدار 5/0 گرم خاک هوا خشک و یک عدد قرص کاتالیزور و مقدار 10 سیسی اسید سولفوریک غلیظ (98 درصد) با دستگاه کجلدال اندازهگیری شد (Bremner, 1996). هدایت الکتریکی خاک با بکارگیری دستگاه کنداکتومتر در سوسپانسیون خاک بدستآمده با آب مقطر و اسیدیته خاک با بکارگیری دستگاه pH متر اندازهگیری شد (McLean, 1982). کربن آلی خاک نیز بر پایه روش والکی بلاک اندازهگیری شد (Walkley & Black, 1934).
آزمونهای آماری
نرمال بودن دادهها با بکارگیری آزمون کولموگروف- اسمیرونوف انجام شد. همچنین برای آزمون همگنی واریانسها آزمون لون بکار برده شد. برای انجام تجزیه واریانس و سنجشهای چندگانه ویژگیهای خاک، با نگرش به نرمال بودن پراکنش دادهها و نیز همگنی واریانس گروهها بهترتیب از ANOVA و دانکن استفاده گردید. یادآوری میشود که دادههای تراکم ماکروفون خاک (تعداد در متر مربع) از پراکنش نرمال پیروی نمیکرد، و با بکارگیری آزمون Mann-Wintney U سنجش شدند. باید گفته شود که دادههای وابسته به شمارش و تراکم ماکروفون خاک با داشتن الگوی پراکنش کپهای، کمتر از پراکنش نرمال پیروی میکنند (Sileshi, 2008). برای بررسی پیوند شدت آتشسوزی، ویژگیهای خاک و ماکروفون خاک از روش رجبندی آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA) استفاده شد. در این روش یگانهای نمونهبرداری و گونهها بر مبنای میانگینگیری واژگون رجبندی میشوند و بعد در یک رگرسیون چندگانه، پیوند یگانهای نمونهبرداری بر روی محورها با متغیرهای محیطی بررسی میشود (Mesdaghi, 2005). برای انجام آزمونهای آماری، نرمافزار SPSS نسخه 19 و برای آنالیز تطبیق متعارفی، نرمافزار CANOCO (ter Braak & Šmilauer, 2002) بکار گرفته شد.
نتایج
ماکروفون خاک
یافتههای وابسته به بررسی تراکم (تعداد در متر مربع) ماکروفون خاک در نخستین و دومین نمونهبرداری (13 و 20 ماه پس از آتشسوزی) نشان داد که جدای از اثر آتشسوزی (جایگاه نسوخته) تراکم ماکروفون خاک در درون جستگروهها بیشتر از بیرون آنهاست (کف جنگل)، (شکل2 و 3). در 13 ماه پس از آتشسوزی در تیمار سوختگی شدید، تراکم ماکروفون خاک کاهش معنیداری یافت، درصورتیکه در سوختگی میانه و ضعیف تغییر معنیداری دیده نشد (شکل2). در 20 ماه پس از آتشسوزی نیز در سوختگی ضعیف تغییر معنیداری در کل ماکروفون خاک دیده نشد، درحالیکه در سوختگی میانه و شدید کاهش ماکروفون خاک معنیدار بود (شکل3).
شکل2- میانگین تراکم ماکروفون خاک در تیمارهای مورد بررسی در 13 ماه پس از آتشسوزی
شکل3- میانگین تراکم ماکروفون خاک در تیمارهای مورد بررسی در 20 ماه پس از آتشسوزی
کرم خاکی (Earthworm) فقط در تیمارهای درون جستگروههای سوخته نشده دیده شد (جدول1). ماهی نقرهای (Silverfish) نیز اگرچه در نخستین نمونهبرداری در تیمار سوختگی میانه دیده شد ولی در دومین آماربرداری کرم خاکی و ماهی نقرهای فقط در درون جستگروههای سوخته نشده دیده شدند. در سوختگی شدید در نخستین نمونهبرداری، یک عنکبوت (Spider) و در دومین نمونهبرداری نیز، یک مورچه (Ant) دیده شد. در سوختگی میانه گرچه در نخستین نمونهبرداری بیشتر انواع ماکروفون خاک حضور داشتند، اما در دومین نمونهبرداری حضور انواع ماکروفون خاک به سوسکها (Beetle) و مورچهها محدود شده بود و سایر ماکروفونها دیده نشد. در نخستن نمونهبرداری، در هیچ یک از نمونههای مورد بررسی مورچهها دیده نشدند، درحالیکه در دومین نمونهبرداری مورچهها از فراوانترین ماکروفون خاک بودند (جدول1).
ویژگیهای خاک
در جایگاه آتشسوزی نشده ویژگیهای خاک بجز pH در درون و بیرون از جستگروهها متفاوت بود. به گونهای که کربن آلی، نیتروژن، هدایتالکتریکی و رطوبت خاک در درون جستگروهها بیشتر از بیرون آنها بود، ولی pH تفاوت معنیداری نداشت (جدول2). همچنین در سوختگی ضعیف تغییر معنیداری در ویژگیهای مورد بررسی خاک نسبت به تیمار بیرون جستگروهها در منطقه نسوخته (No) دیده نشد، درحالیکه در سوختگی شدید و میانه، کربن آلی و نیتروژن به طور معنیداری کاهش و pH خاک نسبت به درون جستگروههای نسوخته (Ni) به طور معنیداری افزایش نشان داد. هدایت الکتریکی نیز در نخستین نمونهبرداری (13 ماه پس از آتش) در سوختگی شدید افزایش معنیداری نسبت به تیمار درون جستگروههای نسوخته (Ni) نشان داد ولی در دومین (20 ماه پس از آتش) نمونهبرداری تغییر معنیداری در آن دیده نشد.
آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA)
آنالیز همزمان شدت آتشسوزی، ماکروفون خاک و فاکتورهای خاکی با بکارگیری روش آنالیز تطبیقی متعارفی نشان داد که در نخستین نمونهبرداری (13 ماه پس از آتشسوزی) نمونههای مربوط به درون جستگروهها در جایگاه آتشسوزی نشده از سایر تیمارها جدا شده و در سمت مثبت محور نخست جای گرفتند (شکل4). همچنان که دیده میشود، ماهینقرهای و کرمخاکی نیز به همراه سایر ویژگیهای خاک در سمت مثبت محور1 جای گرفتهاند. سوختگی شدید (H) که تنها یک نمونه آن دارای ماکروفون خاک بود از سایر نمونهها جدا شده است. یافتهها نشان داد که محور نخست و دوم بدست آمده از ماکروفون خاک به همراه فاکتورهای خاکی بهترتیب 8/50 و 31 درصد و در مجموع 8/81 درصد از واریانس دادهها را بیان میکنند (جدول3). همبستگی بین فاکتورهای خاکی و محورها نشان داد که لاشبرگ، نیتروژن و کربن خاک با مقادیر 92/0، 71/0 و 63/0 بهترتیب بیشترین همبستگی را با محور نخستCCA دارند (جدول4).
جدول1- میانگین تراکم ماکروفون خاک در هریک از تیمارهای مورد بررسی در دو زمان نمونهبرداری
Earthworm (کرم خاکی)
|
Silverfish (ماهی نقرهای)
|
Truebug (راست بال)
|
Ant (مورچه)
|
Beetle (سوسک)
|
Centipede (صدپا)
|
Spider (عنکبوت)
|
درجه سوختگی |
زمان نمونه برداری |
60/1 a |
33/1 a |
13/0 a |
00/0 |
60/1 a |
20/1a |
53/0a |
Ni |
13 ماه پس از آتشسوزی (پاییز 90) |
00/0 b |
00/0 b |
00/0 a |
00/0 |
80/0 a |
66/0a |
40/0a |
No |
|
00/0 b |
00/0 b |
133/0 a |
00/0 |
33/1 a |
40/0a |
13/0a |
L |
|
00/0 b |
66/0 a |
13/0 a |
00/0 |
13/2 a |
46/1a |
66/0a |
M |
|
00/0 b |
00/0 b |
00/0 b |
00/0 |
00/0 b |
00/0b |
13/0a |
H |
|
33/1 a |
93/2 a |
00/0 |
33/1 a |
33/1 a |
66/0 a |
40/0 a |
Ni |
20 ماه پس از آتشسوزی (پاییز 90) |
00/0 b |
00/0b |
00/0 |
86/3 a |
93/0 a |
53/0 a |
13/0 a |
No |
|
00/0 b |
00/0 b |
00/0 |
73/3 a |
80/0 a |
13/0 a |
13/0 a |
L |
|
00/0b |
00/0 b |
00/0 |
66/0 a |
9/0 a |
00/0 b |
00/0a |
M |
|
00/0 b |
00/0 b |
00/0 |
51/0 a |
00/0 b |
00/0b |
00/0a |
H |
(None-burned & inside of sprout clumps) Ni: درون جستگروه نسوخته، No (None-burned & outside of sprout clumps): بیرون جستگروه نسوخته، L: سوختگی ضعیف، M: سوختگی میانه و H: سوختگی شدید (در هر زمان نمونهبرداری در هر ستون میانگینهای دارای حروف مشترک اختلاف معنیداری ندارند).
جدول2- میانگین ویژگیهای خاک در تیمارهای مورد بررسی و گروهبندی آنها با استفاده از آزمون دانکن در نخستین و دومین نمونهبرداری
لاشبرگ (cm) |
رطوبت (%) |
Ec (µS/ cm) |
pH |
N (g/kg) |
C (g/kg) |
درجه سوختگی |
زمان نمونهبرداری |
15 |
00/37ab |
61/367 b |
66/7 c |
60/6 a |
20/65a |
Ni |
13 ماه پس از آتشسوزی (پاییز 90) |
0 |
40/22c |
40/211c |
61/7 c |
63/2d |
47/27d |
No |
|
0 |
70/21c |
67/210c |
63/7 c |
63/2 d |
80/23 d |
L |
|
1 |
60/38 a |
60/394ab |
73/7 b |
55/5 b |
08/56 b |
M |
|
0 |
50/34b |
20/412a |
96/7a |
63/4 c |
95/35 c |
H |
|
15 |
68/25a |
31/363a |
61/7 c |
73/6a |
31/70 a |
Ni |
20 ماه پس از آتشسوزی (بهار 91) |
0 |
23/6 c |
08/193 b |
57/7 c |
75/2cd |
00/31cd |
No |
|
0 |
64/5 c |
59/207 b |
62/7 c |
61/2d |
23/25d |
L |
|
2 |
69/14 b |
36/374a |
74/7 b |
51/5 b |
22/58b |
M |
|
0 |
85/7 c |
18/384a |
99/7a |
59/4 c |
81/32 c |
H |
Ni: درون جستگروه نسوخته، No: بیرون جستگروه نسوخته، L: سوختگی ضعیف، M: سوختگی میانه و H: سوختگی شدید (در هر زمان نمونهبرداری در هر ستون میانگینهای دارای حروف مشترک اختلاف معنیداری ندارند).
شکل4- نمودار رجبندی CCA برای ارتباط شدت آتشسوزی، فاکتورهای خاکی و ماکروفون خاک در نخستین آماربرداری. Ni: درون جستگروه نسوخته، No: بیرون جستگروه نسوخته، L: سوختگی ضعیف، M: سوختگی میانه و H: سوختگی شدید.
در دومین نمونهبرداری (20 ماه پس از آتش) نیز نمونههای مربوط به درون جستگروهها در جایگاه آتشسوزی نشده از سایر تیمارها جدا شده و در سمت منفی محور نخست جای گرفتند (شکل5). همچنان که دیده میشود در اینجا نیز ماهی نقرهای و کرم خاکی به همراه سایر ویژگیهای خاک (بجز pH) در سمت منفی محور 1 جای گرفتهاند. محور اول و دوم بدستآمده از ماکروفون خاک به همراه فاکتورهای خاکی بهترتیب 8/53 و 5/22 درصد و روی هم رفته 3/76 درصد از واریانس دادهها را بیان میکنند (جدول3). همبستگی بین فاکتورهای خاکی و محورها نشان داد که لاشبرگ، کربن، نیتروژن و رطوبت خاک با مقادیر 85/0، 81/0، 75/0 و 72/0 بهترتیب بیشترین همبستگی را با محور نخستCCA دارند (جدول4).
شکل5- نمودار رجبندی CCA برای ارتباط شدت آتشسوزی، فاکتورهای خاکی و ماکروفون خاک در دومین نمونهبرداری. Ni: درون جستگروه نسوخته، No: بیرون جستگروه نسوخته، L: سوختگی ضعیف، M: سوختگی میانه و H: سوختگی شدید.
جدول3- خلاصه آمارههای آنالیز تطبیقی متعارفی در اولین و دومین نمونهبرداری
محور |
|
|||||
کل |
4 |
3 |
2 |
1 |
آماره |
زمان نمونهبرداری |
3/2 |
1/0 |
1/0 |
1/0 |
2/0 |
ارزش ویژه |
13 ماه پس از آتشسوزی (پاییز 90) |
--- |
2/0 |
3/0 |
5/0 |
7/0 |
همبستگی ماکروفون- فاکتور خاکی |
|
--- |
9/18 |
8/17 |
7/15 |
7/9 |
واریانس تجمعی ماکروفونها |
|
--- |
9/98 |
8/92 |
8/81 |
8/50 |
واریانس تجمعی ماکروفون - فاکتور خاکی |
|
3/2 |
1/0 |
1/0 |
1/0 |
3/0 |
ارزش ویژه |
20 ماه پس از آتشسوزی (بهار 91) |
--- |
3/0 |
5/0 |
5/0 |
8/0 |
همبستگی ماکروفون- فاکتور خاکی |
|
--- |
9/26 |
1/25 |
9/20 |
8/14 |
واریانس تجمعی ماکروفونها |
|
--- |
0/98 |
4/91 |
3/76 |
8/53 |
واریانس تجمعی ماکروفون - فاکتور خاکی |
جدول4- همبستگی ویژگیهای خاک با یگانهای نمونهبرداری در آنالیز تطبیقی متعارفی
|
|
همبستگی |
|
زمان نمونهبرداری |
ویژگیهای خاک |
محور1 |
محور2 |
13 ماه پس از آتشسوزی (پاییز 90)
|
EC |
4/0 |
3/0 |
pH |
1/0 |
3/0 |
|
N |
7/0 |
2/0- |
|
C |
6/0 |
1/0- |
|
Water |
5/0 |
3/0- |
|
Litter |
9/0 |
2/0- |
|
20 ماه پس از آتشسوزی (بهار 91)
|
EC |
6/0- |
3/0 |
pH |
5/0 |
4/0 |
|
N |
8/0 |
5/0 |
|
C |
8/0- |
1/0 |
|
Water |
7/0- |
6/0 |
|
Litter |
9/0- |
5/0 |
بحث
این پژوهش نشان داد که ویژگیهای خاک در جایگاه آتشسوزی نشده، در درون جستگروهها و بیرون از آنها یکسان نیست. به گونهای که اندازه کربن آلی، نیتروژن، هدایت الکتریکی، رطوبت و لاشبرگ در درون جستگروهها به طور معنیداری بیشتر از بیرون از آنها یعنی کف جنگل است. از سویی همانگونه که دیده شد، ماهینقرهای و کرم خاکی تنها در درون جستگروهها دیده شدند. اما با نگرش به گروهبندی اکولوژیک کرمهای خاکی بر پایه جدول Bouche (Edwards & Bohlen, 1996)، کرمهای خاکی برداشت شده همگی مربوط به گروه اکولوژیک اپیژییک بودند. از ویژگیهای این گروه اندازه کوچک آنها و وابسته بودن به منابع غذایی لاشبرگ است، به همین دلیل بیشتر در لایههای رویین خاک و روی لاشبرگها دیده میشوند (Edwards & Bohlen, 1996; Safari-Sinegani, 2011). همچنین دلیل تمرکز ماهینقرهایها در درون خرد زیستگاه جستگروهها میتواند وابستگی تغذیهای آنها به منابع سلولوزی (Tabadakani, 2009) باشد که تجمع زیاد لاشبرگ در درون خرد زیستگاه جستگروهها این منبع غذایی را برای آنها فراهم آورده است. یافتههای آنالیز تطبیق متعارفی نشان داد که نمونههای وابسته به خرد زیستگاه درون جستگروههای نسوخته (Ni) با فاکتورهای خاکی شامل اندازه کربن آلی، نیتروژن، هدایت الکتریکی، رطوبت و لاشبرگ و همچنین ماکروفون خاک مانند ماهینقرهای و کرم خاکی با هم در ارتباط نزدیک هستند.
یافتههای این پژوهش نشان داد که سوختگی ضعیف (بیرون جستگروهها) نسبت به بیرون جستگروهها در جایگاه نسوخته، نه تنها تغییر معنیداری در ویژگیهای خاک نداشت، بلکه بر حضور نوع ماکروفون خاک نیز تأثیر معنیداری نداشت. همچنین در آنالیز تطبیقی متعارفی نیز پراکنش نمونههای مربوط به آتشسوزی ضعیف (L) در هر دو زمان نمونهبرداری همانند نمونههای مربوط به بیرون جستگروهها در جایگاه آتشسوزی نشده بود و در راستای وارونه بردارهای ویژگیهای خاک جای گرفتند. چون اندازه این ویژگیها در درون جستگروهها بیشتر بود. وجود پوشش علفی در کف جنگل گرچه انرژی گرمایی آزاد شده (Fire intensity) زیادی را طی زمان سوختن میتواند داشته باشد ولی چون این گرمایش زودگذر است، ژرفای اثر آن کم بوده و به دیگر سخن شدت آن (Fire severity) ضعیف است (Neary et al., 1999). در تأیید این گفته et al (2010) García-Domínguezنیز در پژوهشی در بررسی آتشسوزی تجویزی (ضعیف) بر ماکروفون خاک و پیوند آن با عوامل محیطی، نشان دادند که آتشسوزی ضعیف تأثیر معنیداری بر تنوع ماکروفون خاک ندارد، گرچه یافتههای آنالیز تطبیقی متعارفی نشان داد که تغییر جمعیت در برخی از ماکروفون خاک به دلیل دگرگونی در متغیرهای محیطی شامل ژرفای لاشبرگ، پوشش گیاهی و چوبهای پوسیده بود. البته یافتههای پژوهش (2006)Ferrenberg et al نشان داد که آتشسوزی با شدت ضعیف، جمعیت بندپایان خاک را افزایش داد.
در مورد سوختگیهای شدید و میانه که درون سیستم درونی خاک رخ میدهد، وابستگی فاکتورهای فیزیکی- شیمایی خاک با ویژگیهای زیستی آن بسیار پیچیده بوده و به سادگی پوشش گیاهی که در بالای خاک پدید میآید نمیتوان در مورد آن نظر داد (Neary et al., 1999). با نگرش به کاهش تأخیری ماکروفون خاک در سوختگی میانه به نظر میرسد که در این شدت سوختگی اثر غیرمستقیم آتش بارزتر بوده است. در این باره پژوهشهای پیشین تأیید میکنند که پاسخ ماکروفون خاک به آتش میتواند بیدرنگ و کوتاهمدت و یا کند و بلندمدت باشد (Abbott, 2003; Underwood & Quinn, 2010) که پیامد اثر مستقیم گرمای ایجاد شده یا غیرمستقیم آن یعنی تغییر در فاکتورهای خاکی و شرایط محیطی خاک است (Bogorodskaya et al., 2010). به دیگر سخن میتوان گفت که در سوختگی میانه 13 ماه پس از آتشسوزی به دلیل وجود بازمانده اجساد سایر جانداران در خاک، منبع تغذیهای برای ماکروفون خاک فراهم بوده و برای مدتی توانستهاند از این منبع استفاده کرده و جمعیت آنها نسبت به جایگاه نسوخته کاهش معنیداری نداشته باشد، ولی کاهش آنها در 20 ماه پس از آتشسوزی، پیامد کاهش منابع تغذیهای بودهاست (Underwood & Quinn, 2010).
آتشسوزی با نگرش به شدت آن، اندازه کربن و نیتروژن خاک را کاهش داده و pH و EC خاک را در دماهای بالا و در کوتاهمدت افزایش میدهد (Certini, 2005). در این پژوهش از یک سو یافتههای سنجش میانگین این فاکتورها نشاندهنده کاهش معنیدار آنها در سوختگی شدید و میانه بود و از سوی دیگر یافتههای آنالیز تطبیق متعارفی (CCA) نیز تأییدکننده این است که نمونههای مربوط به سوختگی شدید و میانه (H و M) با فاکتورهای خاکی شامل کربن، نیتروژن، لاشبرگ و رطوبت خاک، دارای ارتباط منفی هستند. یادآوری میشود که این فاکتورها بهعنوان موثرترین فاکتورها در استخراج محورها در آنالیز CCA بودند.
با جمعبندی یافتههای بدستآمده میتوان گفت که در بررسی آتشسوزی و اثرات آن بر خاک باید شدت آن در نظر گرفته شود، زیرا همان گونه که یافتههای این پژوهش نشان داد شدتهای گوناگون میتواند اثرات گوناگونی بر ویژگیهای زیستی و فیزیکی- شیمیایی خاک بگذارد. با نگرش به یافتههای این پژوهش میتوان گفت که در جنگلهای زاگرس سوختگیهای ضعیف که در کف جنگل با پوشش علفی است، تأثیر منفی معنیداری بر ماکروفون و ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک نمیگذارد، ولی درون جستگروهها دارای خرد زیستگاه ویژهای است که از یک طرف به دلیل وجود لاشبرگ و مواد آلی زیاد و همچنین نور کم و رطوبت بیشتر میتواند شرایط مناسبی برای حضور جمعیتهای ماکروفون خاک باشد و از طرف دیگر به دلیل مواد سوختی زیاد به آتشسوزی حساستر بوده و شدت آتشسوزی در آنها میتواند به اندازهای زیاد باشد که اثرات منفی زیادی بر جای بگذارد که حتی تا بیش از یکسال و نیم پس از آتشسوزی نیز ادامه داشته باشد. بنابراین برای بررسی اثرات بلندمدت آتشسوزی در سوختگیهای شدید و میانه نیاز به انجام پژوهشهای بلندمدت میباشد.
سپاسگزاری
بر خورد لازم میدانیم که از آقای مهندس زنگنه، کارشناس محترم اداره کل منابع طبیعی استان کرمانشاه به دلیل شناساندن جایگاه و همچنین آقایان مهندس تقی توحیدی و فرزاد جلیلیان از اعضای هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، به علت شناسایی نمونههای ماکروفون خاک نهایت سپاسگزاری را داشته باشیم.
منابع مورد استفاده
References
Abbott, I., Burbidge, T., Strehlow, K., Mellican, A. and Wills, A., 2003. Logging and burning impacts on cockroaches, crickets and grasshoppers, and spiders in Jarrah forest, Western Australia. Forest Ecology and Management, 174: 383–399.
Apigian, K.O., Dahlsten, D.L. and Stephens, S.L., 2006. Fire and fire surrogate effects on leaf litter arthropods in a western Sierra Nevada mixed-conifer forest. Forest Ecology and Management, 221: 110-122.
Ayuke, F.O., Karanja, N.K., Muya, E.M., Musombi, B.K., Mungatu, J. and Nyamasyo, G.H.N., 2009. Macrofauna diversity and abundance across different land use systems in EMBU, Kenya. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 11: 371-384.
Barker, S.C., Richardson, A.M.M., Seeman, O.D. and Barmuta, L.A., 2004. Does clearfell, burn and sow silviculture mimic the effect of wildfire? A field study and review using litter beetles. Forest Ecology and Management, 199: 443-448.
Bogorodskaya, A.V., Krasnoshchekova, E.N., Bezkorovainaya, I.N. and Ivanova, G.A., 2010. Post-fire transformation of microbial communities and invertebrate complexes in the Pine forest soils, Central Siberia. Contemporary Problems of Ecology, 36: 653-659.
Bowman, D.M.J.S., Balch, K., Artaxo Ond, P. W.J., Carlson, J.M. and Cochrane, M.A., 2009. Fire in the earth system. Science, 324: 481-484.
Bremner, J.M., 1996. Nitrogen-Total: 1085–1123. In: Sparks, DL. (ed.). Methods of soil analysis, Part 3-chemical methods. SSSA book series: 5. American Society of Agronomy, Inc. 1309 p.
Brown, G.G., Pasini, A., Benito, N.P., de Aquino, A.M. and Correia, M.E.F., 2001. Diversity and functional role of soil macrofauna communities in Brazilian no-tillage agroecosystems: a preliminary analysis. International symposium on managing biodiversity in agricultural ecosystems, Montreal, Canada, 8-10 Nov. 2001: 1-20.
Burrows, N.D., 2008. Linking fire ecology and fire management in south-west Australian forest landscapes. Forest Ecology and Management, 255: 2394–2406.
Callaham, M.A.Jr., Blair, J.M., Todd, T.C., Kitchen, D.J. and Whiles, M.R., 2003. Macro-invertebrates in North American tallgrass prairie soils: effects of fire, mowing, and fertilization on density and biomass. Soil Biology and Biochemistry, 35: 1079 –1093.
Certini, G., 2005. Effects of fire on properties of forests soils: A review. Oecologia, 143: 1-10.
Dress, W.J. and Boerner, R.E.J., 2004. Patterns of micro-arthropod abundance in oak-hickory ecosystems in relation to prescribed fire and landscape position. Pedobiologia, 48: 1-8.
Edwards, C.A. and Bohlen, P.J., 1996. Biology and ecology of earthworms. 3rd edition. Chapman and Hall, London, 426 p.
Ferrenberg, S.M., Schwilk, D.W., Knapp, E.E., Groth, E. and Keeley, J.E., 2006. Fire decreases arthropod abundance but increases diversity: early and late season prescribed fire effects in a Sierra Nevada mixed-conifer forest. Fire Ecology, 2: 79-102.
García-Domínguez, C., Arévalo, J.R. and Calvo, L., 2010. Short-term effects of low-intensity prescribed fire on ground-dwelling invertebrates in a Canarian pine forest. Forest Systems, 19: 112-120.
Gardner, W.H. 1986. Water Content: 493-544. In: Klute, A. (ed.), Methods of Soil Analysis. Part 1. Physical and Mineralogical Methods. 2nd ed. American Society of Agronomy, Soil Science Society of America, Madison, WI.
Gholami, SH., Hosseini, S.M., Mohammadi, J. and Mahini, A.S., 2001. Spatial variability of soil macrofauna biomass and soil properties in riparian forest of Karkhe River. Journal of Water and Soil, 25: 248-257.
González-Pérez, J.A., González-Vila, F., Almendros, G. and Knicker, H., 2004. The fire effect on soil organic matter: a review. Environment international, 30: 855-870.
Hölldobler, B. and Wilson, E.O., 1990. The Ants. Springer, Berlin, 732 p.
James, S.W., 1982. Effects of fire and soil type on earthworm populations in a tallgrass prairie. Pedobiologia, 24: 37- 40.
Kalisz, P.J. and Powell, J.E., 2000. Effect of prescribed fire on soil invertebrates in upland forests on the Cumberland Plateau of Kentucky, USA. Natural Areas Journal, 20: 336 –34 1.
Keeley, J.E., 2009. Fire intensity, fire severity and burn severity: A brief review and suggested usage. International Journal of Wildland Fire, 18: 116-126.
Lal, R., 1988. Effects of macrofauna on soil properties in tropical ecosystems. Agricultural Ecosystem Environment, 24: 101–116.
Lavelle, P., Senapati, B. and Barros, E., 2003. Soil macrofauna: 303-323. In: Schroth, G., Sinclair, F.L. (eds.), Trees, crops and soil fertility: concepts and research methods. CAB International, Wallingford, 437p.
Lavorel, S., Flannigan, M.D., Lambin, E.F. and Scholes, M.C., 2007. Vulnerability of land systems to fire: interactions among humans, climate, the atmosphere, and ecosystems. Mitigation and Adaptation Strategies for Global Change, 12: 33–53.
McIver, J.D., Parsons, G.L. and Moldenke, A.R., 1992. Litter spider succession after clear-cutting in a western coniferous forest. Canadian Journal of Forest Research, 22: 984–992.
McLean, E.O., 1982. Soil pH and lime requirement: 199-224. In: Page, A.L. (ed.). Methods of soil analysis, Part 2. Chemical and microbiological properties. American Society of Agronomy, SSSA, Madison, WI, 1159 p.
Mesdaghi, M., 2005. Plant ecology. Jahad Daneshgahi Publishers, Mashhad, 187 p.
Neary, D.G., Klopatek, C.C., DeBano, L.F. and Ffolliott, P.F., 1999. Fire effects on below-ground sustainability: A review and synthesis. Forest Ecology and Management, 122: 51-71.
Pourreza, M., Safari, H., Khodakarami, Y. and Mashayekhi, SH., 2009. Preliminary results of post fire resprouting of manna oak (Quercus brantii Lindl.) in the Zagros forests, Kermanshah. Iranian Journal of Forest and Poplar Research, 17(2): 225-236.
Rousseau, G.X., Santos Silva, P.R.D. and Reis de CaRvalho, C.J., 2010. Earthworms, Ants and other arthropods as soil health indicators in traditional and no-fire agro-ecosystems from eastern Brazilian Amazonia. Acta Zoologica Mexicana, 2: 117-134.
Safari-Sinegani, A.A., 2011. Soil biology and biochemistry (Second edition). Hamedan Bu-Ali Sina University, 520 p.
Sagheb-Talebi, KH., Sajedi, T. and Yazdian, F., 2004. Forests of Iran. Research Institute of Forests & Rangelands, Technical Publication, 29 p.
Sayad, E., Hosseini, S.M., Hosseini, V., Jalali, S.G. and Salehe Shooshtari, M., 2010. Effect of Eucalyptus camaldulensis, Acacia salicina and Dalbergia sisso on soil macrofauna. Iranian Journal of Forest and Poplar Research, 17: 560-567.
Sileshi, G., 2008. The excess-zero problem in soil animal count data and choice of appropriate models for statistical inference. Pedobiologia, 52: 1-17.
Sileshi, G., and Mafongoya, P.L., 2006. The short-term impact of forest fire on soil invertebrates in the miombo. Biodiversity Conservation, 15: 3153–3160.
Tabadakani, S.M., 2009. Insect systematic. Jahad daneshgahi, Tehran, 509 p.
ter Braak, C.J.F. and Šmilauer, P., 2002. CANOCO reference manual and CanoDraw for Windows User’s guide: Software for Canonical Community Ordination (version 4.5). Microcomputer Power, New York, 500 p.
Uetz, G.W., 1979. The influence of variation in litter habitats on spider communities. Oecologia, 40: 29–42.
Underwood, E.C. and Quinn, J.F., 2010. Response of ants and spiders to prescribed fire in oak woodlands of California. Journal of Insect Conservation, 14:359–366.
Villa-Castillo, J. and Wagner, M.R., 2002. Ground beetle (Coleoptera: Carabidae) species assemblage as indicator of forest condition in northern Arizona ponderosa pine forests. Environment Entomology, 31: 242–252.
Walkley, A. and Black, I.A., 1934. An examination of the Degtjareff method for determining soil organic matter, and a proposed modification of the chromic acid titration method. Soil Science, 37: 29-38.
Wikars, L. and Schimmel, J., 2001. Immediate effects of fire-severity on soil invertebrates in cut and uncut pine forests. Forest Ecology and Management, 141: 189-200.
Effect of fire severity on soil macrofauna in Manna oak coppice forests
Morteza pourreza1, Seyed Mohsen Hosseini2*, Ali Akbar Safari Sinegani3, Mohammad matinizadeh4 and Warren Dick5
1-PhD student, Department of Forestry, Faculty of Natural Resources and Marin Sciences, Tarbiat Modares University, Noor, Mazandaran, I.R. Iran.
2*- Corresponding Author, Associate professor, Department of Forestry, Faculty of Natural Resources and Marin Sciences, Tarbiat Modares University, Noor, Mazandaran, I.R.Iran. Email: Hosseini@modares.ac.ir
3-Professor, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, I.R. Iran.
4-Assistant Professor, Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, I.R. Iran.
5-Professor, School of Environment and Natural Resources, Ohio State University, USA.
Received: 29.11.2012 Accepted: 23.07.2013
Abstract
Regarding the importance of Zagros forest ecosystems and the recent wildfires, interaction between fire severity and soil properties and macrofauna was investigated in this study. For this purpose three burning severity levels including: low (occurred at forest floor or outside oak sprout clumps), moderate and high severity (occurred inside the oak sprout clumps) were considered and compared respectively to control plots inside and outside the oak sprout clumps. Fifteen 0.5 × 0.5× 0.2 m. sample plots were randomly selected for each above-mentioned treatment along transects in the both burned and control blocks. Sampling was performed for two times, including 13 months (autumn) and 20 months (spring) after fire. Soil macrofauna were hand sorted and classified after their determination. Results indicated that low burning level changed neither the soil properties nor the macrofauna total number, whereas high burning level changed significantly both the macrofauna total number and the soil properties. Presence of earthworm and silverfish was positively correlated to litter thickness, soil organic carbon, nitrogen and moisture, based on canonical correspondence analysis (CCA), whereas elimination of earthworm and silverfish was positively correlated to decrease of the soil and litter properties at moderate and high burning levels.
Keywords: CCA, earthworm, silver fish, organic carbon, sprout clump.