کلیر(Capparis decidua)، میوه ناشناخته جنوب کشور

نوع مقاله : علمی- پژوهشی

نویسنده

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان ‏هرمزگان

چکیده

میوه‌های رسیده (میوه‌های با پوست و گوشت صورتی مایل به قرمز)‌ و نارس (میوه‌های سبز رنگ با گوشت صورتی رنگ) کلیر در اواسط خرداد ماه 1380 از رویشگاه طبیعی کلیر در منطقه سیریک (واقع در 80 کیلومتری شرق میناب) جمع‌آوری گردید و بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شدند.‌ به‌طور مجزا از میوه‌های رسیده و نارس نمونه‌برداری شد و در آزمایشگاه صنایع غذایی مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام هرمزگان ارزش غذایی آن اندازه‌گیری شد. میوه‌های نارس کلیر دارای 73/35 درصد ماده خشک، 76/18 درصد پروتئین، 97/5 درصد چربی، 36/57 درصد کربوهیدرات، 5/12 درصد فیبر خام، 48 میلی‌گرم فسفر و 580 میلی‌گرم سدیم بودند که مقدار پروتئین، چربی، کربوهیدرات، فیبر خام و فسفر آنها به ترتیب دارای رتبه‌های دوم، پنجم، دوم، اول و دوم در میان تمام میوه‌ها بودند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Copertree (Capparis decidua); unknown fruit of south Iran

نویسنده [English]

  • Gholam Reza Damizadeh
Research Expert, Hormozgan Natural Resources and Livestock Research Center, ‎Bandar - Abass, I. R. Iran.‎
چکیده [English]

Ripe and unripe fruits of Capparis decidua (Forssk), Edgew were collected from its natural habitat at Sirik Harbour, Hormozgan province in 2001 (June). The ripe and unripe fruits were separated in labroatory and their nuritional values were tested and compared with the other tropical and temperate fruits. the results show that despite the dry material which in unripe fruit is more than the ripe fruit, the other nutritional values are the same in the both fruits. The nutriotional values of the unripe fruit are as ollows:





Carbohydrates 57.36%


Dry matter 35.73%




Phosphorus 48 mg


Row protein 18.76%




Sodium 580 mg


Fat 5.97%




Ash 5.41%


Crude fiber 12.5%







 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Capparis decidua
  • Nutrition
  • Capertree
  • Fruit
1- ثابتی، ح. ا.، 1355. جنگلها، درختان و درختچه‌های ایران. انتشارات سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی.810 صفحه.
2- ثقفی خادم، ف.، 1378. فلور ایران، شماره 30: تیره کلیر (Capparidaceae). انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع. 61 صفحه.
3- مظفریان، و. ا.، 1375. فرهنگ نامهای گیاهان ایران. فرهنگ معاصر. 671 صفحه.
4- Chauhan, B. M; A. Duhan and C. M. Bhat. 1986. Nutritional Value of ker (Capparis decidua) Fruit. Journal of food science and Technology. 23:2, 106-108.
5- Deora. N. S. and N. S. Shekhawat. 1995 . Micropropagation of  Capparis decidua (Forsk.) Edgew. A Tree of Arid  Horticulture . Plant Cell Reports. 15 : 3-4. 278-281.
6- Hocking, D. 1993. Trees for Drylands. Oxford & IBH Publishing. Co. PVT.LTD.
7- Rice, R. P.; Rice, L. W. and H. D. Tindall. 1994. Fruit and Vegeetable Production in Warm Climates. Macmillan Press Ltd. 486 PP.
8- Singh, S. P. 1992. Fruit Crops for Wasteland. Pawan kumar Scientific Publishers. 227PP.
9- Tewari. J. C. 2001. Plantation Forestry and Success of Various Tree Species in Arid Tropics : Indian Experience. CAZRI: Central Arid Zone Research Institute.
10- Sushila, R. and S. Rai. 1987. Oils and Fats in Arid Plants with Particular Reference to Capparis decidua L. Transactions of Indian Society of Desert Technology. 12: 2. 99-105.