- ابن عباسی، ر.، 1372. شناسایی و تعیین ارزش غذایی خوراک دام و طیور استان کردستان. مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان کرمان، وزارت جهاد سازندگی.
- علوی، م.، زاهدیفر، م.، فضائلی، ح. و عباسی، ا.، 1380. ارزیابی نتایج حاصل از ترکیبات شیمیایی و انرژی خام چهار ماده خوراکی شامل یونجه، شبدر، کاه گندم و کاه جو. مجموعه مقالات سومین سمینار پژوهشی تغذیه دام و طیور کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی:130-120.
- کلاگری، م.، 1382. بررسی استفاده از بیوماس صنوبر بهمنظور تولید علوفه. فصلنامه پژوهشی تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، 11 (2): 284 – 265.
- Anonymous, 1990. Official method of analysis, Association of Official Agricultural Chemists (AOAC), 15th Edition, Washington, DC, USA, 746p.
- Ayers, A.C., Barrett, R.P. and Cheeke, P.R., 1996. Feeding value of tree leaves (hybrid poplar and black locust) evaluated with sheep, goat and rabbits. Animal Feed Science and Technology, 57:51-62.
- Dzowela, B.H., Hove, L., Topps, J.H. and Mafongoya, P.L., 1995. Nutritional and anti-nutritional characters and rumen degradability of dry matter and nitrogen for some multipurpose tree species with potential for agroforestry in Zimbawe. Animal Feed Science Technology, 50: 207-214.
- Larbi, A., Anyanwu, N.J., Oji, U.I., Etell, I., Gbaranch, L.D. and Ladipo, D.O., 2005. Fodder yield and nutritive value of browse species in west African humid tropics: response to age of coppice regrowth. Agroforestry Systems, 65: 197-205.
- Ronald, L., 1993. Forage for cattle: New methods of determining energy content evaluating heat damage, Department of Animal Science. University of Missouri.
- Szekai, Z., Fengjue, L., Daoqun, Z., Qingxiao, L., Xinsheng, M. and Zhenlei, Z., 1998. Utilization of poplar leaf as fodder. Agroforestry system in China. 4 p.
- Van Soest, P.J., 1963. Use of detergents in the analysis of fiberous feeds. I. Preparation of fiber residues of low nitrogen content. Journal Association of Chimistry, 46: 825-829.
- Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal Dairy Science, 74: 3583-3597.