TY - JOUR ID - 108348 TI - اثر غلظت‌های مختلف نمکهای کلرور سدیم و کلرورکلسیم بر رشد و درصد عناصر برگ، شاخه و ریشه پده (Populus euphratica (Olive JO - تحقیقات جنگل و صنوبر ایران JA - IJFPR LA - fa SN - 1735-0883 AU - دانشور, حیدرعلی AU - کیانی, بهمن AU - مدیررحمتی, علیرضا AD - اعضای هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع AD - کارشناس ارشد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان Y1 - 2006 PY - 2006 VL - 14 IS - 1 SP - 28 EP - 20 KW - ازت KW - پده KW - پتاسیم KW - رشد KW - کلرورکلسیم KW - کلرور سدیم DO - N2 - شوری عامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی و منابع طبیعی در دنیا می‌باشد. رشد و تولید محصول در خاکهای شور یا خاکهایی که با آب شور آبیاری می‌شوند به‌صورت مشخص کاهش می‌یابد، از آنجایی که بیشتر خاکها را در مناطق خشک و نیمه خشک خاکهای شور و قلیا تشکیل می‌دهند و پده یکی از گیاهان سازگار در این مناطق است، تعیین درجه مقاومت به شوری آن دارای اهمیت می‌باشد که حداقل در ایران به‌صورت دقیق حد تحمل به شوری این گیاه مشخص نشده است. به همین منظور در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و در شرایط گلخانه قلمه‌های پده تحت تأثیر ترکیبی از غلظت‌های مختلف نمک در محیط آبکشت قرار گرفتند. تیمارهای شوری با افزایش مقادیر مختلف از نمکهای کلرور سدیم و کلرور کلسیم به نسبت 4:5 در محلول غذایی محیط ریشه به میزان (27/0 ، 54/0 81/0، و 08/1 درصد) که برابر با 3/1، 1/6، 5/10، 5/13 و 18 دسی زیمنس بر متر است اعمال گردید. زنده‌مانی قلمه‌های پده، وضع ظاهری برگها و شاخص‌های رشد، شامل تعداد برگ، سطح برگ، ارتفاع، وزن خشک (برگ، ساقه و ریشه) همچنین درصد عناصر سدیم، کلر، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و ازت در برگ، ساقه و ریشه و در تیمارهای متفاوت شوری اندازه‌گیری گردید. نتایج آزمایش نشان داد که وزن خشک برگها و وزن خشک ساقه تا 6 دسی زیمنس بر متر تحت تأثیر شوری قرار نگرفت و با افزایش غلظت نمکها در محیط ریشه، کاهش معنی‌دار داشتند. تعداد برگ نیز تحت تاثیر شوری کاهش معنی‌دار داشت، در حالی که وزن خشک ریشه و ارتفاع نهالها تغییری نداشتند. با افزایش غلظت نمکها در محیط ریشه، درصد ازت و پتاسیم برگها و درصد سدیم، پتاسیم، منیزیم و کلر شاخه‌ها افزایش یافت. در ریشه به جز کلر که با افزایش شوری افزایش داشت بقیه عناصر تحت تأثیر شوری قرار نگرفتند. UR - https://ijfpr.areeo.ac.ir/article_108348.html L1 - https://ijfpr.areeo.ac.ir/article_108348_12f399023b40ab409e348fa8c95db5d8.pdf ER -