@article { author = {Iranmanesh, Yaghoub and Jahanbazi Goujani, Hassan}, title = {Investigation of extractable oil from Brant`s oak (Quercus brantii Lindl.) acorn in Chaharmahal and Bakhtiari Forests}, journal = {Iranian Journal of Forest and Poplar Research}, volume = {23}, number = {3}, pages = {527-535}, year = {2015}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands of Iran}, issn = {1735-0883}, eissn = {2383-1146}, doi = {10.22092/ijfpr.2015.105657}, abstract = {    Brant`s oak(Quercus brantii Lindl.) is the most important woody species of Zagros forest ecosystems. Acorn of Brant`s oak is important as a nutrition source with its oil containing an appreciable amount of unsaturated fatty acids. Therefore proper estimation of the amount of extractable acorn oil can promote an opportunity of additional income for local communities. This research was carried out in Chaharmahal and Bakhtiari province to study the extractable oil from acorns of Brant`s oak. Initially 68 plots of 0.1 ha each were randomly established in the 10000 ha forest region. Quantitative traits of all trees were measured. Then acorns of 20 sample trees in different diameter classes in two groups of single-stem trees and sprout-clumps were collected and dried in an oven at 80 °C for 2 days. The oils of the dried powder from acorn were extracted by the Soxhlet method using petroleum ether (bp 40-60 °C), and were expressed on a dry-weight basis. The results indicated that the oil content of acorns was 8.56% (±0.89). Furthermore, the study site showed a 9.7 kg per ha potential of oil production. The most abundant fatty acids included oleic, linoleic and palmitic.}, keywords = {Quercus brantii,Chaharmahal and Bakhtiari province,Oil,Acorn}, title_fa = {بررسی روغن قابل استخراج از میوه بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) در جنگلهای استان چهارمحال و بختیاری}, abstract_fa = {بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) یکی از گونه‌های ارزشمند بوم‌سازگان جنگلی کشور و از مهمترین و فراوانترین گونه‌های درختی موجود در جنگل‌های زاگرس است.این پژوهش با هدف آگاهی از ارزش تغذیه­ ای روغن استخراج شده از میوه این گونه و امکان تولید آن، در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. برای این منظور در منطقه جنگلی به وسعت 10000 هکتار تعداد 68 قطعه‌نمونه 10 آری انتخاب و مشخصه­ های کمی پایه­ های بلوط ­ایرانی یادداشت­ برداری شد. همچنین نمونه میوه از تعداد 20 پایه در دو فرم پرورشی و طبقات قطری و تاجی مختلف تهیه شد. مقدار تولید میوه با استفاده از معادلات آلومتریک و استخراج روغن با استفاده از دستگاه سوکسله انجام شد. نتایج استخراج روغن میوه بلوط ایرانی نشان داد که مقدار متوسط روغن آن 8/56 درصد است. نتایج به‌دست‌آمده نشان می­ دهد که به‌طور متوسط از هر هکتار جنگل بلوط، 9/7 کیلوگرم روغن قابل بهره­ برداری است. تجزیه روغن موجود در این میوه بیانگر این موضوع است که ساختار اسید چرب روغن بلوط ایرانی به‌طور عمده حاوی اسیدهای چرب معمول در روغن‌های گیاهی است که از آن جمله می‌توان به انواع اسیدهای چرب تک غیراشباع (به‌‌ویژه اسید اولئیک)، چند غیراشباع (اسید لینولئیک) و اشباع (اسید پالمیتیک) اشاره کرد. درمجموع می ­توان این روغن را در گروه روغن‌های اسید اولئیک لینولئیک قرار داد. با توجه به ضروری بودن اسید اولئیک و اسید لینولئیک برای بدن انسان، این روغن از ارزش تغذیه‌ای زیادی برخوردار است.}, keywords_fa = {بلوط ایرانی,چهارمحال و بختیاری,روغن,میوه بلوط}, url = {https://ijfpr.areeo.ac.ir/article_105657.html}, eprint = {https://ijfpr.areeo.ac.ir/article_105657_82ed24c0bea28690a2913c268cf319af.pdf} }