TY - JOUR ID - 111783 TI - مقایسه ترکیب گرده‌ و کیفیت عسل تولید شده از دو رویشگاه جنگلی و مرتعی در منطقه ارسباران JO - تحقیقات جنگل و صنوبر ایران JA - IJFPR LA - fa SN - 1735-0883 AU - صفی احمدآباد, محمد AU - شیروانی, انوشیروان AU - پناهی, پریسا AD - کارشناس ارشد جنگل‌شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - استادیار، گروه جنگل‌داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - استادیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 25 IS - 2 SP - 342 EP - 353 KW - تازه‌کند KW - زنبورداری KW - مرتع KW - ملیسوپالینولوژی KW - وینق DO - 10.22092/ijfpr.2017.111783 N2 - صنعت زنبورداری در ارسباران یکی از فعالیت‌های مهم روستایی است و عسل یکی از ارزشمندترین محصولات فرعی مناطق مرتعی و برخی از مناطق جنگلی ارسباران است. پژوهش پیش‌رو با هدف مقایسه ترکیب گرده‌ای، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و کیفیت عسل تولید شده دو رویشگاه تازه‌کند (جنگلی) و وینق (مرتعی) در جنگل‏‌های ارسباران انجام شد. در 15 اردیبهشت سال 1392 و در آغاز فصل گلدهی، 10 کندو در هر یک از مناطق مورد مطالعه مستقر شد. پس از گذشت سه ماه، نمونه‌های عسل‏ برداشت و به آزمایشگاه منقل شدند. در آزمایشگاه عمل جداسازی گرده‌های موجود در عسل و شناسایی آ‌ن‌ها و همچنین اندازه‌گیری ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی نمونه‌های عسل انجام شد. نتایج نشان داد که در منطقه وینق، گرده‏‌های ممرز (Carpinus betulus L.) و در منطقه تازه‌کند گرده‏‌های کیکم (Acer monspessulanum L.) غالب بودند. همچنین در در منطقه وینق، گرده‏‌های پلاخور بوته‌ای (Lonicera iberica M. B.) و کیکم و در منطقه تازه­‌کند گرده‏‌های گیلاس وحشی (Cerasus avium (L.) Moench) به‌عنوان فراوان‌ترین گونه­‌های همراه شناسایی شدند. براساس نتایج، به‌دلیل کم‌بودن میزان رطوبت، هیدروکسی‌متیل‌فورفورال، قند احیاء، قند کل و میزان ساکارز در منطقه جنگلی، کیفیت عسل‏‌های این منطقه از منطقه مرتعی بهتر شناخته شد. به‌طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که زنبورهای عسل تمایل بیشتری به استفاده از گرده‏ گونه‌های درختی و درختچه­‌ای در مقایسه با سایر گونه­‌های علفی داشتند. UR - https://ijfpr.areeo.ac.ir/article_111783.html L1 - https://ijfpr.areeo.ac.ir/article_111783_3734cb12e0e219858ec8fd55bfc7c814.pdf ER -